Halogény sa nachádzajú v predposlednej, VII.A, skupine periodickej sústavy prvkov. V tomto článku sa pozrieme podrobnejšie na zlúčeniny halogénov.
Dozvieš sa, aké zlúčeniny tvoria halogény fluór (F), chlór (Cl), bróm (Br), jód (I) a astát (At).

Halogénvodíky
Halogénvodíky sú zlúčeniny, ktoré vznikajú priamym zlučovaním halogénu s vodíkom, alebo neutralizáciou.
Sú to bezfarebné plyny s charakteristickým zápachom, ktoré tvoria jednu kovalentnú väzbu.

Fluorovodík (HF)
V roztoku kyselina fluorovodíková – je stredne silná kyselina vytvárajúca vodíkové väzby.
Uchovávame ju v plastových nádobách, pretože leptá sklo!
Chlorovodík (HCl)
Kyselina chlorovodíková, alebo tiež kyselina soľná. Bežne býva koncentrovaná (36-38%).
Veľký význam má pri trávení potravy ale aj v chemickom priemysle.
Bromovodík (HBr)
Kyselina bromovodíková je silnejšia kyselina ako HCl – koncentrácia až 48%.
Halogenidy
Halogenidy sú binárnymi zlúčeninami halogénov – obsahujú dva rôzne prvky: jeden anión a jeden katión.
Halogenidy sú soli odvodené od halogénvodíkov.
Pripravujú sa priamym zlučovaním, neutralizáciou, alebo reakciou halogénvodíka s kovom.
Rozdelenie halogenidov
| halogenidy | – iónové |
| – molekulové | |
| – s reťazcovou štruktúrou |
Fluorid sodný (NaF)
Je to anorganická zlúčenina fluóru (F) a sodíka (Na).
Používa sa napríklad pri prevencii zubného kazu: Možno to poznáš zo zubnej hygieny, kam chodíš na floridáciu. Používa sa tiež pri terapii osteoporózy. Je to tzv. rednutie kostí, kedy sa kosť stáva krehkou hlavne vplyvom zníženia hormonálnej činnosti vo vyššom veku. Pri nadbytku je fluorid sodný škodlivý!
Chlorid sodný (NaCl)
Je to anorganická zlúčenina chlóru (Cl) a sodíka (Na).
Poznáš ho aj pod názvom kuchynská soľ. Je to soľ v soľničke, ktorou si dochucuješ jedlo.
Okrem gastronómie sa využíva aj v zdravotníctve alebo ako konzervačný prostriedok v potravinárstvom priemysle.
Bromid sodný (NaBr) a Bromid vápenatý (CaBr)
Tieto zlúčeniny sa používajú v medicíne ako sedatíva.
Jodid draselný (KI)
Je to anorganická zlúčenina jódu (I) a draslíka (K).
Je mierne dráždivý – pri práci s ním treba používať ochranné rukavice.
Používa sa v potravinárstve, ako zložka dezinfekčných prostriedkov, ale aj v biomedicíne. Doma sa môžeš stretnúť s jodidovanou kuchynskou soľou. V správnom množstve priaznivo vplýva na činnosť štítnej žľazy.
Oxidy
Oxidy sú dvojprvkové zlúčeniny kyslíka s iným prvkom. Vo väčšine prípadov sú nestále. Výnimkou je fluorid kyslíka, pretože fluór má vyššiu elektronegativitu ako kyslík.
Rozdelenie oxidov
| iónové | atóm kyslíka je viazaný iónovou väzbou s katiónom kovu – hlavne alkalické kovy, kovy alkalických zemín |
| atómové | kyslík reaguje s prvkami zo stredu periodickej tabuľky – atómy sú viazané kovalentnými väzbami |
| molekulové | kyslík reaguje s polokovmi a kovmi – atómy sú viazané kovalentnými väzbami |
Viac o chemických väzbách a oxidoch.
Kyslíkaté kyseliny
Kyslíkaté kyseliny halogénov sú silné oxidačné činidlá. Okrem fluóru ich dokáže tvoriť každý prvok tejto skupiny. Všetky kyslíkaté kyseliny s chlórom zaraďujeme medzi silné kyseliny.
Kyselina chlórna (HClO)
Je to nestála kyselina, rýchlo sa mení. Odvodzujeme z nej soli – chlórnany.
Tie sa využívajú na výrobu výbušnín a zápaliek.
Zdroje: školské poznámky šprta



