Prvá veľká skúška. Teraz sa ukáže, či na to máš. Počula som to niekoľkokrát. Ale ako každá veľká skúška, aj anatómia je lotéria. Potrebujete samozrejme vedomosti, ale aj poriadnu dávku šťastia. V každom prípade, poctivá príprava je základ, bez ktorého ťažko presvedčíte.

Pred skúškou

Aby ste mohli pomýšľať na skúšku, potrebujete zápočet zo semináru. Čo sa pitiev týka, nemusíte ich mať úspešne absolvované. Ak vám chýba zimná alebo letná (alebo obidve), budete ich robiť v deň skúšky. Platí však, že kým ich nemáte, na ústnu sa nedostanete.

Pripúšťací test - úvodné zahriatie

Skúška má dve časti. Najprv vás čaká pripúšťací test, kde je hranica úspešnosti 12/18 bodov. Píše sa ráno, od 8:00 (nás posunuli na neskôr, čo sme sa dozvedeli až na mieste) v knižnici.

Za nesprávnu odpoveď sa body nestrhávajú. Času je dostatok, stihnete si v kľude všetko skontrolovať. Výsledok sa vám zobrazí okamžite. Ak ste úspešní, presuniete sa do červeného patra a čakáte na ďalšie pokyny.

skúška z anatómie medicína brno

V mojom termíne prešli testom všetci, nikto sa naňho výraznejšie nesťažoval. Niektoré otázky sú ťažšie, iné viete automaticky. 

Mala som dve otázky zo zobrazovacích metód, všetky obrázky sú na samoštúdiu (dostanete sa tam len cez IS). Takisto dve otázky sú venované neuru, ja som napríklad mala plexus brachialis a lemniscus lateralis. Jednu otázku som mala z kostí, pohybovka sa vyskytla častejšie. Dve otázky boli topografické, zvyšné pokryli orgánové sústavy a cievy. 

Dôležité je hlavne poriadne čítať zadania. Otázky nie sú zložité, ale ľahko sa dá spraviť chyba z nepozornosti.

Ústna skúška - krst ohňom

Na červenom patre čakáte na skúšajúceho. Každý z nich má svoj zoznam študentov, okolo 3-5. Niektorí sa nedozvedeli hneď, kto ich skúša, zavolali ich až neskôr. Ak dostanete niekoho v dobrej nálade, je to už polovičný úspech. V každom prípade sa na to nedá spoliehať, aj tí najmenej prísni vyhadzujú.

Keď sa dostanete dnu, zostanete stáť pred kôpkou papierikov. To je tá chvíľa. Buď, alebo. Hlavou vám prebehne všetko, čo neviete. Treba vybrať správne. Natiahnete ruku a so zatajeným dychom jeden papierik otočíte.

skúška z anatómie medicína brno

Čakajú vás 4 otázky, z ktorých každá má niekoľko častí. Sú rozdelené do tématických okruhov:
1. spoje + svaly (+fascie)
2. orgánové sústavy
3. neuro/zmysly
4. topografia

Ja som dostala toto:
1. pomocné kĺbne zariadenia v art. genus, mm. brachii dorzálna skupina, fascie paže
2. stavba a základný popis jater, cavitas laryngis, hlavné lymfatické kmene
3. plexus brachialis, vznik, vetvenie, priebeh, vonkajšia vrstva oka
4. foramen supra a infrapiriforme

Ak ste prvý, máte cca 20 minút na prípravu. Inak sa pripravujete, až kým nejdete odpovedať. Témy prechádzate postupne. Niekto vám bude skákať do reči s doplňujúcimi otázkami, niekto si vás vypočuje, až potom sa vyjadrí. Samotné skúšanie trvá asi 30 min., u každého individuálne. Z toho čo som si všimla, čím horšie to viete, tým dlhšie vás trápia. Niektorí tam strávili aj hodinu a odišli s F-kom.

Keď všetku teóriu prejdete, dostanete 1-2 snímky z RTG, MRI alebo CT. Začnete tým, ktorú časť tela vidíte (napr. pri zobrazení čriev nepoviete, že ide o RTG snímok čriev, ale brucha – vzťahujete to na telo pacienta). Ďalej projekciu, či ide o kontrastný alebo natívny snímok a až následne popisujete detaily, ktoré vidíte. K tomu som sa ja ani nedostala, skúšajúca sa ma rovno opýtala iba na niektoré štruktúry.

Všimla som si, že niektorí profesori sa radi pýtajú na biele oblasti v zuboch – plomby. Ja som dostala aj snímok detskej ruky, na ktorej ešte nie sú zosifikované všetky kostičky. Takisto artérie sú celkom používané snímky.

skúška z anatómie medicína brno

Z toho čo som počula, najviac ľudí vyhodili hneď na otázke z pohybovky, resp. potom až pri neure. Takže ani zimný semester nepodceniť! Ak neviete prvú otázku, ďalej sa (väčšinou) nedostanete.

Ako to prežiť v zdraví

Nestresujte sa. Poriadne sa vyspite. Ak sa dá, naraňajkujte sa. Ľahko sa to hovorí, horšie realizuje. Ale pokúste sa. 

Choďte spať včas a aspoň zatvorte oči. Aj keby ste mali pocit, že celú noc nespíte. Je to lepšie (aspoň pre mňa), ako sa učiť do rána a nenechať mozog oddýchnuť.

Čo sa stresovania týka – poslúži ako dobré nabudenie, ale v deň skúšky s mierou. Jasné, každý dostane tachykardiu pri ťahaní otázok alebo keď sa skúšajúci niečo spýta, ale minimálne pri príprave by sme nemali byť v móde útek (keď už, radšej ten boj). V deň skúšky už neovplyvníte, čo viete. Nedoučíte sa tému, ktorej ste sa vyhýbali. Sústreďte sa. A ak sa dostanete do oblastí, kde tápete, pokúste sa presmerovať odpoveď inde.

Berte to ako diskusiu. Predstavte si, že niekomu učivo vysvetľujete. Alebo sa o ňom rozprávate so spolužiakom. Myslím si, že väčšina profesorov nás chápe a nemajú v úmysle zbytočne vyhadzovať. Hovorte, čo viete, ak vynecháte časť, ktorá skúšajúceho zaujíma, opýta sa. Nie je to o tom, že máte nepretržitý monológ, v ktorom musíte povedať každý detail. Ak niečo vynecháte, nič sa nedeje.

Nemyslite na známky, tie sú druhoradé. Hlavne treba skúšku spraviť. Takisto neporovnávajte svoje známky s inými. Čo je u niekoho A, u iného skúšajúceho znamená C. Rovnaký skúšajúci môže byť jeden deň prísnejší, druhý deň ako vymenený. Dôležité je, že neodchádzate s FX (a ak aj áno, svet sa nerúti, len budete mať kratšie prázdniny).

Keď už sme pri známkach, tu je ich pravý význam:
A – au, to bolelo
B – bol to zázrak
C – co se jako stalo?
D – dobre že je po tom
E – existuje niečo čo viem?

Moja skúsenosť

Po biofyzike som bola pripravená na všetko. Čakala som hotovú katastrofu. A zrazu som zistila, že sa nekoná. Dokonca som si to užívala.

skúška z anatómie medicína brno blog

Samozrejme, sympatikus pracoval na plné otáčky, počas prípravy som len ťažko udržala pero v ruke. Ale dostala som milú skúšajúcu a skvelé otázky. Kombinácia, o ktorej sa mi ani nesnívalo. Takže samotná odpoveď bola krásna. Väčšinu som vedela, niečo nie, ale nevnímala som to ako stres, nebolo to o tom potopiť ma. Bolo to príjemné, ani som nechcela veriť, že sa to naozaj deje.

Možno iný deň, u iného skúšajúceho by to bolo absolútne iné. Rozhodne nevypnite článok s pocitom, že to dostanete zadarmo. Nedostanete. Ani u toho najmilšieho skúšajúceho. Môžete akurát spraviť maximum, čo dokážete, naučiť sa toľko učiva, čo zvládnete, a dúfať.

Skúšky sú ako more. Niekedy je hladina pokojná a preplávate ľavou zadnou, inokedy vás zmetú vysoké vlny. Časom sa voda ukľudní a zvládnete to. Hlavne však nečakajte, že sa vám to podarí, ak neviete plávať.

4.7/5 - (3 votes)
Páčil sa Vám článok?
fb-share-icon
Instagram